C.C. Smeekens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kees Smeekens

1919 - 1947

Kees wordt geboren op 27 mei 1919 in Princenhage als oudste zoon van Petrus Smeekens en Petronella Rombouts. Hij woont in Ulicoten, waar hij tot zijn diensttijd als hulpcommies invoerrechten en accijnzen, en in Hilvarenbeek.

Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland voor dienst bij de Koninklijke Landmacht.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Kees voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Daar wordt hij ingedeeld bij de staf van de T-brigade, actief in Midden-Java.

Behalve van guerrilla-aanvallen door de opstandelingen en ongelukken met munitie of in het verkeer, lopen de Nederlandse militairen ook groot risico slachtoffer te worden van endemische, tropische ziekten. Niet zelden kennen ze door gebrek aan medicijnen een fatale afloop. In juli 1947 wordt ook Kees in kritieke toestand met malaria binnengebracht in Semarang. De geboden hulp mag echter niet baten en zijn toestand verslechtert snel, totdat hij op 17 juli 1947 bezwijkt aan de ziekte. Kees is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.