P.H. Sluiter, graf (bron: H. Smeets)

Paul Sluiter

1910 - 1940

Paul wordt geboren op 11 mei 1910 in Arnhem als oudste zoon van dr. Carel Sluiter en Therèse Valeton. Hij groeit op met drie zussen en een broer in Vught, waar de drie jongste kinderen worden geboren.

Paul komt uit een niet-confessionele familie van onderwijzers; zowel zijn vader als grootvader zijn leraar en ook zijn broer en een zus geven les op middelbaar, voortgezet en universitair onderwijs. Ook in de aangetrouwde familie bevinden zich veel leraren, een met een baan in Oxford. Zijn moeder is ondertussen werkzaam als arts.

Vanaf 1935 is Paul woonachtig in Amsterdam, waar hij wis- en natuurkunde studeert aan de Vrije Universiteit. Vier jaar later wordt hij vanwege de toenemende oorlogsdreiging gemobiliseerd en als reserve 1e luitenant ingedeeld bij de Wielrijders. Paul wordt met zijn bataljon gelegerd in Alblasserdam als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot snelle overgave te dwingen. Bij Alblasserdam concentreren de gevechten zich rondom de brug over de Noord.

Op 11 mei 1940 sneuvelt Paul bij de verdediging van de brug, als hij door door Duits mitrailleurvuur wordt getroffen. Hij wordt onmiddellijk gedood, op zijn 30e verjaardag. Paul vindt zijn laatste rustplaats thuis op de gemeentelijke begraafplaats in Vught.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.