Petrus Smeele

1916 - 1940

Petrus wordt geboren op 17 augustus 1916 in Breda en woont in het Zuid-Hollandse Maassluis.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Petrus gemobiliseerd en als sergeant ingedeeld bij het Regiment Jagers dat wordt ingezet voor de verdediging van vliegveld Ockenburg bij Den Haag.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen die op de eerste oorlogsdag door de Duitsers vanuit de lucht worden aangevallen, is vliegveld Ockenburg.

Als Petrus diezelfde dag het draad probeert door te knippen dat de afscheiding vormt tussen het landgoed Ockenburgh en de weg. Juist op dat moment wordt hij door een Duitse kogel in zijn hals getroffen. Fataal gewond wordt hij nog naar de Oranjekliniek in Den Haag vervoerd, waar hij kort daarna overlijdt zonder bij bewustzijn te zijn gekomen. Petrus is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.