Koos wordt geboren op 10 juli 1925 in Breda. Als dienstplichtige komt Koos in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Venlo en wordt ingedeeld bij de stafcompagnie van het 2e Mitrailleur Bataljon.
Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Koos voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een training van enkele maanden vertrekt hij op 30 juli met de Volendam naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand debarkeert in Batavia. Onderweg wordt het bataljon geplaagd door een uitbraak van ‘goedaardige tyfus’, waardoor na aankomst 77 zieken overgebracht moeten worden naar het hospitaal en twee weken in quarantaine blijven.
Nadat hij aan land is gekomen, wordt Koos met zijn eenheid aanvankelijk gelegerd in Buitenzorg en ingezet voor wachtdiensten. In november 1947 wordt het bataljon naar Oost-Java gezonden, waar ze patrouilles lopen en verschillende posten beveiligen tegen revolutionaire infiltranten
Koos sneuvelt op 9 maart 1948 te Probolinggo, op 22-jarige leeftijd en heeft op het moment van overlijden de rang van sergeant behaald. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.
Reacties
Mijn vader, Douwe Bergsma, 26-11 1926 uit Joure, was getuige van het ongeluk,waarbij sergeant Koos van Mierlo om het leven is gekomen. Hij zat eveneens bij hetzelfde mitrailleurs bataljon. In de brieven aan zijn ouders vertelt hij hier uitvoerig over. De oorzaak was volgens de brief, een lekke band van het rechter achterwiel, waardoor de chauffeur de macht over het stuur verliest, een inlands rijtuigje ramt, over de kop slaat en met een harde klap tegen een boom tot stilstand komt....vader vertelde weinig over zijn Indië tijd, maar dit heeft grote indruk op hem gemaakt!
Dat kan ik me heel goed voorstellen, F. Hiemstra-Bergsma! Dat klinkt als een vreselijk ongeluk, dat vast diepe indruk moet hebben gemaakt op je vader. We zullen de beschrijving van de dood van Koos van Mierlo binnenkort aanpassen.
Je schrijft dat je vader niet veel vertelde over zijn tijd in Indië. Heeft hij daar meer nare ervaringen gehad?
Wat mooi dat jullie die brieven nog steeds hebben, dat lijkt me heel bijzonder. Mocht je nog meer verhalen willen delen, dan horen we dat natuurlijk graag. Hartelijk dank voor je persoonlijke verhaal!
Reactie toevoegen