P.A.C. Michielsen (bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Petrus Michielsen

1920 - 1946

Petrus wordt geboren op 3 mei 1920 in Tilburg. Op enig moment tijdens of kort na de Duitse bezetting vertrekt hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij zich als vrijwilliger meldt voor militaire dienst bij de Militaire Luchtvaart en wordt gedetacheerd bij de Britse Royal Air Force. Daar wordt hij opgeleid tot vlieger-waarnemer voor inzet in Nederlands-Indië.

Twee dagen na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 hebben Soekarno en Mohammed Hatta daar de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. In de maanden daarna breekt in de archipel de chaos van de Bersiap-periode aan, waarin met name buitenlanders – Britten, Japanners, Chinezen, Nederlanders – en tot vijand verklaarde groepen Indische Nederlanders het slachtoffer worden van extreem geweld.

Tijdens zijn opleiding komt Petrus op 2 juli 1946 om het leven bij een fataal vliegongeval bij Port Erin op het Isle of Man. Petrus is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Jurby op het eiland.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.