Petrus Migchielsen

1917 - 1940

Petrus wordt geboren op 30 juli 1917 in Roosendaal. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht, maar besluit na afloop van zijn dienstverband voor bepaalde tijd als beroeps bij te tekenen. Als gevolg daarvan wordt hem de rang van sergeant-capitulant toegekend.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Petrus onder de wapenen geroepen en als groepscommandant ingedeeld bij het 2-3 Grensbataljon, dat als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland wordt ingezet langs de Oude Maas.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de hoofdmacht uit om met paratroepen strategische punten verderop in Holland in te nemen en zo de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen. Vliegveld Waalhaven bij Rotterdam en de Barendrechtse brug vormen twee van deze doelen die op de eerste dag van de oorlog worden ingenomen.

Petrus’ bataljon krijgt opdracht om op 11 mei het vliegveld via de Barendrechtse brug terug te veroveren. Waarom de staf ervoor kiest om de aanval juist via de Barendrechtse brug en niet via de nog vrije brug bij Spijkenisse, is nooit duidelijk geworden. Bekend is dat de Nederlandse soldaten voortdurend te maken hebben met tegenstrijdige en incongruente bevelen van de hogere staven die de effectiviteit van het bataljon ernstig hinderen.

De aanval mislukt en ook de dag erop verloopt chaotisch voor de Nederlandse troepen die door de tegenstrijdige berichten en bevelen in toenemende mate zenuwachtig zijn geworden. Op die 12e mei bevindt Petrus zich vlak op de Gorzenweg tussen Puttershoek en Blaak, ten zuiden van de Barendrechtse brug. Daar treft hij hij panisch geworden wachtposten van het daar gelegerde 1-3 Grensbataljon per ongeluk neergeschoten. Petrus raakt dodelijk gewond en overlijdt diezelfde dag onderweg naar het militair noodhospitaal in Oud-Beijerland. Petrus is 22 jaar geworden en wordt thuis in Roosendaal begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.