Leo van Daalen (bron: P. Wolf)

Leo van Daalen

1921 - 1947

Leo wordt geboren op 23 mei 1921 in Bergen op Zoom. Hij dient bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL in Nederlands-Indië en verblijft in Bandoeng. Als op 1 november 1946 het 122 squadron wordt opgericht, is Leo een van de piloten die hiervan deel uitmaken. Midden november worden de eerste toestellen van Tjililitan naar de nieuwe basis Polonia bij Medan in Noord-Sumatra overgevlogen.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Leo in deze jaren ingezet om de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Als sergeantvlieger-waarnemer maakt hij daarvoor verkenningsvluchten boven Sumatra.

Op 16 december 1946 moet Leo vanwege een motorstoring een noodlanding maken. Hij maakt een gunstige buiklanding in een rijstveld, maar middenin vijandelijk gebied. Hij kan echter worden ontzet en keert twee uur later, met achterlating van het vliegtuig, terug op de basis.

In de ochtend van 30 mei 1947 neemt Leo met zijn Mustang P-51 deel aan een ‘follow the leader’-oefening boven Medan, als zijn toestel door onbekende oorzaak op geringe hoogte in een tolvlucht (of vrille) terechtkomt. Hierbij verliest het draaiend om al zijn assen snel hoogte. Als er nog genoeg hoogte is, kan het toestel door het nemen van een duikvlucht weer gestabiliseerd worden, maar Leo bevindt zich dan al te dicht bij de grond en stort neer. Zijn lichaam werd verbrijzeld en verbrand teruggevonden. Leo is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.