Wilhelmus Daemen

1905 - 1943

Wilhelmus wordt op 2 februari 1905 geboren in de gemeente Ginneken en Bavel en woont in het Javaanse Bandoeng, waar hij is gelegerd als brigadier (korporaal van Europese afkomst) van het KNIL. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Wilhelmus krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere KNIL-militairen afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn en komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kinsayok, op 171 kilometer vanaf het oostelijke begin van de lijn.

Kinsayok, tien kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass, staat bekend als een hongerkamp. De voeding is zeer slecht door de moeilijke aanvoer en het kamp wordt geteisterd door ziekten die zich door de slechte hygiëne en ongezonde leefomstandigheden snel kunnen verspreiden. Wilhelmus is mogelijk het slachtoffer geworden van de cholera-uitbraak die vanaf midden juni 1943 heerst. Hij overlijdt op 2 augustus 1943, op 38-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.