L.J. Scheffelaar (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leonardus Scheffelaar

1893 - 1945

Leonardus wordt geboren op 19 juni 1893 in Bergen op Zoom. Ten tijde van de bezettingsjaren woont hij in Naaldwijk en is hij veiling-directeur van beroep. Leonardus is niet betrokken bij een verzetsgroep, maar hij luistert naar de Engelse radio. Op enig moment wordt hij met een vriend betrapt, als ze bij een gezamenlijke kennis zijn gaan luisteren en NSB’er Piet van der Hout daar net een inval doet. Voor de Duitsers is het genoeg om alle drie de mannen te arresteren en vast te zetten in kamp Amersfoort.

In oktober 1944 wordt hij gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme, van waaruit hij als dwangarbeider aan het werk wordt gezet in het buitenkamp in stadsdeel Hamburg-Hammerbrook. Dit kamp is ondergebracht in een verlaten fabriekscomplex aan de Spaldingstrasse, een van de weinige gebouwen die het grote brandbombardement hebben doorstaan.

Ruim een jaar eerder, in de nacht van 27 op 28 juli 1943, had Operatie Gomorra plaatsgevonden; de Britse luchtmacht wierp ruim 9000 ton aan brisant- en brandbommen op Hamburg. In de vuurstorm vonden 42.000 mensen de dood en werd de stad voor meer dan de helft weggevaagd. Omdat de meeste Duitse mannen aan het front dienen, worden gevangenen uit Neuengamme na het bombardement ingezet voor het ruimen van puin, het vrijmaken van de straten en het onschadelijk maken van onontplofte granaten. Door de slechte voeding en mishandelingen verzwakken de gevangenen snel, wat de kans op ongelukken bij het gevaarlijke werk zeer groot maakt. In de zes maanden dat het buitenkamp heeft bestaan, komen 800 van de 2000 gevangenen om het leven en is daarmee niet alleen het grootste, maar ook het dodelijkste van de buitenkampen van Neuengamme.

Ook voor Leonardus worden de geleden ontberingen te veel. Hij bezwijkt op 8 februari 1945 in Hamburg aan de gevolgen van ondervoeding, uitputting en onderkoeling. Leonardus is 51 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

De verklaring van mevrouw Scheffelaar is bijzonder schrijnend. Haar man was samen met een vriend naar een uitzending van de Engelse radio gaan luisteren bij een van zijn kennissen, toen Piet van der Hout daar een inval deed en de drie mannen arresteerde. Meneer Scheffelaar werd naar een gevangenkamp overgebracht en vandaar naar kamp Neuengamme waar hij overleed. Ook Van der Houts arrestatie van de heren Lagraauw en De Rijke had een fatale afloop. Beide mannen zaten ondergedoken om te ontkomen aan de arbeidsdienst. Ze werden aangehouden door Van der Hout en afgeleverd bij de politie. Vervolgens werden ze net als Scheffelaar overgebracht naar concentratiekampen waar ze overleden.
Maarten van Buuren De afrekening Ontmaskering van het gewapend verzet

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

<p>Bedankt voor de informatie, Diete. Bij het zoeken naar het boek van Maarten van Buuren trof ik een <a href="https://deafrekening-naderbekeken.nl/">site</a&gt; aan waarop zijn onderzoek wordt becommentarieerd. Zeker de moeite waard om ook eens naar te kijken.</p>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.