Willem Jan wordt geboren op 27 december 1903 in Bergen op Zoom als derde van de vier zoons van Antonie Scheffelaar en Wilhelmina Disco. Nadat hij de HBS heeft doorlopen, studeert Willem Jan medicijnen aan de universiteit van Utrecht. Hij behaalt er zijn artsdiploma in 1927. Een jaar later trouwt hij in Utrecht met Catharina Wiersma, met wie hij later een gezin sticht.
Korte tijd na zijn afstuderen verbindt Willem Jan zich aan de Militaire Geneeskundige Dienst van de Koninklijke Landmacht, waar hij werkzaam is bij de hospitalen in Den Haag en Breda. In 1939 wordt hij bevorderd tot Officier van Gezondheid. Tijdens de mobilisatie is hij werkzaam als commandoarts bij het stafkwartier van de territoriale bevelhebber in Overijssel en Gelderland.
Vanaf 1 december 1940 wordt Willem Jan aangesteld als geneeskundige bij de Arbeidsinspectie in Breda, waar zijn werk verschillende keren wordt onderbroken door verblijf in het buitenland. Van 24 juli 1943 tot 21 maart 1944 wordt hij naar Duitsland gebracht, waar hem de geneeskundige verzorging van Nederlandse reserve-officieren in krijgsgevangenschap wordt opgedragen.
Op 6 september 1944, een dag na ‘Dolle Dinsdag’, worden in Breda op last van de Duitsers auto’s gevorderd. Bij Willem Jan thuis wordt niet direct opengedaan, waarna een huiszoeking volgt. Dan treffen de Duitsers een oude dienstrevolver in huis aan die volgens Willem Jan van zijn schoonvader is. Voor de Duitsers die in deze laatste maanden van de oorlog iedereen die gewapend wordt aangetroffen zonder proces doodschieten, is het echter genoeg om hem van gewapend verzet te verdenken en af te voeren naar de Ortskommandantur. Daar wordt hij diezelfde dag nog door de beruchte Duitse Feldwebel (sergeantmajoor) H.A.F. Wiegand gefusilleerd, mogelijk met Willem Jans eigen revolver. Naast Willem Jan staat voor het vuurpeloton de Bredase kunstenaar Frans de Bruin die een dag eerder is gearresteerd. Willem Jan is 40 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
De kleding die hij op het moment van executie aanhad, is bewaard gebleven; bebloed en het overhemd nog met het kogelgat van zijn executie. Zijn kleinkinderen vinden deze in een zak bij de zolderruiming van hun vaders woning. De kledingstukken zijn met enkele persoonlijke documenten overgedragen aan het Verzetsmuseum in Amsterdam.
Reacties
de kleinkinderen van Willem Jan Scheffelaar (Bergen op Zoom 27 december 1903 – Breda 6 september 1944) deden een gruwelijke ontdekking toen zij het huis van hun overleden vader opruimden. Op zolder troffen zij een zak met kleding aan, bebloed en met een kogelgat in het overhemd. Het bleek te gaan om de kleding van hun grootvader. Willem Jan Scheffelaar werkte in 1944 als arts in Breda. Op 6 september van dat jaar, een dag na Dolle Dinsdag, werden in Breda in opdracht van de Duitsers auto’s gevorderd. Bij het huis van dokter Scheffelaar werd niet direct opengedaan, waarna een huiszoeking
Collectie Bebloede kleding Het Verzetsmuseum krijgt elk jaar voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog geschonken. In 2015 ontving het museum 94 schenkingen. Een bijzondere schenking was de kleding die Willem Jan Scheffelaar droeg toen hij werd gefusilleerd. volgde. Na de vondst van een oude legerrevolver, volgens Scheffelaar van zijn schoonvader, moest de dokter mee naar de Ortskommandantur. In die eindfase van de oorlog kon iedereen die bij zijn arrestatie gewapend was zonder proces worden doodgeschoten. Hoewel onbekend is of Scheffelaar verzet heeft gepleegd, werd hij op de binnenplaats van de Ortskommandantur door H.A.F. Wiegand, lid van de Sicherheitsdienst, gefusilleerd. Volgens getuigen deed hij dit met de gevonden revolver. Blijkbaar werd de kleding van Scheffelaar teruggestuurd naar zijn vrouw. Jarenlang bleven de kledingstukken bewaard in een plastic zak, totdat de kleinkinderen van W.J. Scheffelaar het schonken aan het Verzetsmuseum, samen met enkele persoonlijke documenten zoals een Rijksdienstkaart van de Nederlandse Spoorwegen.
Bedankt, Diete. Een heel schrijnend verhaal.
Reactie toevoegen