L. van Duuren (bron: Oorlogsgravenstichting)

Lodewijk van Duuren

1917 - 1944

Lodewijk wordt geboren op 5 augustus 1917 in Tilburg als zoon van een hervormde vader die zijn geloof afzweert om met een gereformeerde vrouw te trouwen. Drie jaar na zijn geboorte verhuizen zijn ouders naar Dordrecht; het gezin bestaat dan uit drie kinderen. In 1935 gaat Lodewijk naar Amsterdam om aan de Vrije Universiteit wis- en natuurkunde te studeren.

Tijdens de meidagen van 1940 wordt Lodewijk opgeroepen voor de dienstplicht en ingezet bij de verdediging van zijn vroegere woonplaats Dordrecht. Na zijn diensttijd vat hij zijn studie weer op en sluit hij zich aan bij studentendispuut Akademeia. Via dispuutgenoot Wiet Dijkman raakt Lodewijk betrokken bij de verspreiding van het verzetsblad Vrij Nederland en samen worden ze vanaf begin 1943 actief bij de verspreiding van de verzetskrant Trouw.

Op 23 december 1943 wordt het hoofdkwartier van Trouw in Amsterdam door de Duitse Sicherheitsdienst (SD) overvallen. Lodewijk wordt op tijd gewaarschuwd en spoedt zich onmiddellijk naar het ouderlijk huis van Wiet Dijkman om belastend materiaal te vernietigen. De SD is dan echter al gearriveerd. Lodewijk probeert te vluchten, maar wordt in zijn been geschoten en gearresteerd. Hij wordt behandeld in het Kriegslazarett aan de Papenhulst in ’s-Hertogenbosch en daarna overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren.

Eind juli wordt Lodewijk samen met negenendertig andere leden van de Trouw-groep naar kamp Vught gedeporteerd. Op 5 augustus 1944, zijn 27e verjaardag, wordt Lodewijk ter dood veroordeeld en vier dagen later, op 9 augustus gefusilleerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.