P.M. van Duuren (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus van Duuren

1927 - 1947

Petrus wordt geboren op 28 november 1927 in Breda. Als dienstplichtige komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht te Amersfoort en wordt ingedeeld bij het 1-4 Bataljon Garde Regiment Grenadiers.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Petrus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dagen aan het herstel van de rust en het Nederlands gezag. Na drie maanden opleiding vertrekt Petrus op 28 mei 1947 met de Kota Inten naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Soerabaja op Java. Zijn eenheid is actief in de sector Tjermee en neemt kort actief deel aan de Eerste Politionele Actie die met ingang van 21 juli 1947 begint. Daarna wordt zijn bataljon gelegerd langs de kust rond Soerabaja en neemt het kort deel aan acties op het eiland Madoera aan de overkant van de smalle zeestraat.

Tactisch gezien is de Actie een succes; de weerstand van de revolutionairen is snel gebroken en alle militaire doelen worden binnen de gestelde termijn gehaald. Diplomatiek loopt Nederland echter ernstige schade op en onder toenemende internationale druk wordt de Actie op 4 augustus beëindigd.  Al snel dient zich een ander kritiek probleem voor; er moet nu een veel groter gebied veilig worden gesteld, wat de toch al overbelaste Nederlandse troepenmacht nog verder onder druk zet.

Petrus is een van de slachtoffers van de opgevoerde acties van de revolutionairen die in deze periode tegen de Nederlanders plaatsvinden. Hij sneuvelt op 10 augustus 1947 in Bondjonegoro ten westen van Soerabaja. Petrus is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.