Lodewijk Verwijmeren

1918 - 1944

Lodewijk wordt geboren op 16 april 1918 in Den Haag. In de eerste jaren van de Duitse bezetting woont hij in Breda, waar hij in 1942 trouwt met Johanna Tabbers. Samen hebben ze een kind. Niet lang daarna verhuist Lodewijk met zijn gezin naar Nijmegen, waar hij ambtenaar is bij de Crisis Controle Dienst (CCD). Lodewijk wordt herdacht als verzetsstrijder, wat suggereert dat hij vermoedelijk via zijn werk bij de CCD bonkaarten heeft geregeld voor onderduikers.

In september 1944 is Nijmegen als frontstad veelvuldig doelwit van luchtaanvallen en beschietingen, met veel slachtoffers tot gevolg. Zo komt ook Lodewijk met enkele collega’s van de CCD om het leven op 22 september 1944 als gevolg van de granaatinslag bij de spoorbrug in de Sint-Annastraat. Lodewijk is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. Om onduidelijke reden is voor hem en de andere slachtoffers de overlijdensdatum op 26 september vastgesteld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.