Petrus Verwater

1911 - 1940

Petrus wordt geboren op 4 februari 1911 in Made en woont in Breda. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt wordt hij gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij de 16e compagnie Pioniers. Na de Duitse inval en de Nederlandse capitulatie verricht hij op 25 mei 1940 samen met vijf andere Nederlandse militairen opruimwerkzaamheden bij het Limburgse Wessem. Daarbij komt een op scherp staande landmijn onverwachts tot ontploffing. Vier soldaten komen bij de explosie om het leven; twee raken gewond. Petrus is een van de dodelijke slachtoffers; hij is 29 jaar geworden. Bij het ongeluk komt ook plaatsgenoot eerste luitenant Jan Berben om het leven. Petrus vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats Zuylen in Breda.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Begraven: Breda rkbp "Zuylen" 15F5 / 15 / 2
Eenheid: 16e Compagnie Pioniers
Verwater P.H. soldaat
De Duitsers zetten diverse Nederlandse pioniersafdelingen in om de vele mijnenvelden langs de Maaslinie en Peel-Raamstelling te ruimen. Bij Wessem werd een sectie van 16.C.Pn ingezet, die deze mijnen zelf vooroorlogs hadden gelegd. Op 25 mei kwamen vier man om bij de detonatie van zo'n landmijn. Dat waren naast de luitenant Berben, de korporaal Verhulst en de pioniers Palmen en Verwater.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.