Louis Jeanson

1921 - 1945

Louis wordt geboren op 28 juli 1921 in Tilburg, waar hij werkt als kantoorbediende. Tijdens de Duitse bezettingsjaren geldt hij als een zelfstandige verzetspleger die met vier kompanen een eigen groep vormt. Hij houdt zich bezig met de verspreiding van het illegale blad Trouw, sabotageacties zoals het onklaar maken van locomotieven en doorsnijden van kabels, het stelen van Duitse wapens in uitgaansgelegenheden en het in elkaar slaan van NSB’ers. De Sicherheitsdienst (SD) heeft Louis echter ook in het vizier vanwege vermoede hulpverlening aan geallieerde piloten, Franse krijgsgevangenen en ondergedoken joden. Op 24 januari 1944 wordt hij door de beruchte Tilburgse collaborateur Piet Gerrits gearresteerd en overgedragen aan de SD in ’s-Hertogenbosch. Via het Bossche Huis van Bewaring en de SD-Polizeigefängnis in Haaren wordt Louis naar kamp Vught gebracht. Nadat het kamp op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) wordt geëvacueerd, wordt Louis op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn. Vanaf dat moment wordt er niets meer van Louis vernomen. Hij zou ergens in april 1945 zijn omgekomen in Bergen-Belsen. Louis is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Henri van Rijzewijk zei op 15 september 2019

Volgens de overlijdensakte is Aloijsius Gerardus Godefridus (Louis) Jeanson overleden op 31-05-1945 te Bergen-Belsen.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

Bedankt voor de correctie, Henri. We hebben de datum aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.