P.M. Jaspers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus Jaspers

1917 - 1940

Petrus wordt geboren op 18 oktober 1917 in Roosendaal en woont in Breda. Als beroepsmilitair korporaal dient hij bij het Korps Politietroepen en wordt met de toenemende oorlogsdreiging in het voorjaar van 1940 gestationeerd aan de Maaslinie, als onderdeel van Groep Haps. Met vijf andere korporaals is hij gestationeerd in de zuidelijke van de twee rivierkazematten bij Katwijk aan de Maas, aan weerszijden van de spoorbrug bij Mook.

Als in de ochtend van 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, brandt bij Mook een felle strijd los om de Duitsers tegen te houden die daar een doorbraak proberen te forceren. De kazemat van Petrus blijft ondanks heftig artillerievuur zes uur lang, tot 11.00u in de ochtend, op de Duitsers vuren. Dan slaat een zware 88mm-granaat in de bunker in die de gehele bezetting op slag doodt. Petrus is 22 jaar geworden en wordt voor zijn moedige optreden postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Hij rust op de rooms-katholieke begraafplaats Zuylen in Breda. Helaas wordt hij daar met verkeerde ranggegevens herdacht, namelijk met die van de compagnie die hij vanuit de kazemat artilleriesteun gaf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Joop Peeters zei op 30 april 2021

Achter elke persoon vernoemd op deze site schuilt een tragisch verhaal.
Het verhaal achter de korporaal der politietroepen Jaspers vond ik extra
tragisch omdat er vóór mij nog niemand een virtueel kaarsje voor hem
had opgestoken. Bij deze dus. Opdat ook zijn offer niet vergeten wordt.

De rivierkazemat Katwijk-Zuid waar de korporaal Jaspers sneuvelde, is
sinds 2015 op afspraak te bezoeken. Zie voor nadere details de navolgende weblink:
https://standhouden.nl/Rivierkazemat-zuid-Katwijk.htm

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 30 april 2021

Wat ontzettend mooi Joop, dat je dit voor Petrus Jaspers hebt willen doen. Zo wordt hij inderdaad extra herdacht en zeker niet vergeten.

Hans Rombouts zei op 31 december 2023

ik heb sinds ongeveer 2 jaar geleden het graf geadopteerd van Korporaal Jaspers, samen met Soldaat P Verwater. Dus bezoek ik de graven regelmatig plaats op 4 Mei bloemen of een bloeiend plantje. Rond kerstmis plaats ik een grafkaars.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 januari 2024

Wat mooi Hans, dat naast het digitale kaarsje van Joop uit 2021, ook het graf van Petrus Jaspers zo mooi verzorgd wordt. Echt een heel mooi en warm initiatief.

Hans Rombouts zei op 2 januari 2024

Beste Mariët. bedankt voor jouw positieve reactie.
aan mensen zoals hij zijn wij vandaag veel dank verschuldigd, hij had de moed om de vijand te weerstaan en daarbij heeft hij het ultieme offer gebracht.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 3 januari 2024

Dat zeg je echt heel mooi Hans, en is zó waar. Het ultieme offer heeft hij zeker gebracht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.