M.P. Jaspers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marinus Jaspers

1914 - 1940

Marinus wordt geboren op 6 januari 1914 in Hoeven. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het mitrailleurcompagnie van het 1-3 Regiment Infanterie. Wanneer in het voorjaar van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging sterk toeneemt, wordt hij met zijn eenheid ingezet als onderdeel van de Peel-Raamstelling in Mill. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Een Duitse pantsertrein weet die dag ongehinderd over het Duitsch Lijntje de stelling te passeren en zet een troepenmacht af in de omgeving van de plaats Zeeland die vervolgens de verdedigers bij Mill aanvalt. In de zogenaamde, tweedaagse Slag bij Mill die dan uitbreekt, sneuvelt Marinus op 11 mei aan de bosrand ten noorden van de spoordijk. Hij is 26 jaar geworden en is een van de dertig dodelijke slachtoffers die aan Nederlandse zijde vallen. De Duitsers verliezen daarentegen ruim vijfhonderd soldaten en kunnen pas na het luchtbombardement een doorbraak forceren.

Het officiƫle bericht van zijn overlijden bereikt Hoeven pas op 25 mei. Hij blijkt dan al te zijn begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Mill. Op 28 augustus volgt zijn herbegrafenis thuis. Eind 1979 vindt Marinus zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.