L.H. Maertens (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 sept. 1946)

Louis Maertens

1896 - 1945

Louis wordt geboren op 30 mei 1896 in Den Haag en woont in Eindhoven, waar hij werknemer is bij Philips. In juli 1942 werkt hij als marconist van een zelfgebouwde zender waarmee hij contact legt met Engeland. De Sicherheitsdienst (SD) komt dit echter al snel te weten en arresteert hem op 26 augustus 1942 op zijn werk.

Louis wordt overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren waar vier jaar tuchtstraf tegen hem wordt geëist. Hij wordt daarvoor naar de tuchtgevangenis in het Duitse Siegburg gedeporteerd. De omstandigheden in de gevangenissen zijn marginaal beter dan in de concentratiekampen, maar als gevolg van verwaarlozing, ondervoeding, kou en vocht kunnen ook hier besmettelijke ziekten snel om zich heen grijpen.

Ook Louis wordt hier het slachtoffer van. Op 26 maart 1945 bezwijkt hij in de gevangenis, vermoedelijk aan de gevolgen van vlektyfus. Louis is 48 jaar geworden en laat een vrouw en een meerderjarige zoon achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.