M.C.O.M.R. Magnée (de Horn) (bron: Oorlogsgravenstichting)

mr. Marcel Magnée (de Horn)

1910 - 1944

Marcel wordt geboren op 31 juli 1910 op Kasteel Horn, als telg van het oorspronkelijk Luikse geslacht Magnée dat sinds eind achttiende eeuw het Limburgse kasteel in bezit heeft. Na zijn studie rechtsgeleerdheid aan de universiteit in Nijmegen wordt Marcel benoemd tot burgemeester van Bergeijk en Luyksgestel.

Tijdens de bezettingsjaren weigert hij met de Duitsers samen te werken en wordt daarvoor in juli 1944 gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. Op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) gaat de SS vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht over tot de evacuatie van het kamp. Marcel wordt met mannelijke gevangenen naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd. Een maand later wordt hij doorgezonden naar Neuengamme bij Hamburg. Daar komt hij terecht in het buitenkamp in het stadsdeel Hamburg-Hammerbrook, ondergebracht in een verlaten fabriekscomplex aan de Spaldingstrasse, een van de weinige gebouwen die het grote brandbombardement hebben doorstaan.

Ruim een jaar eerder, in de nacht van 27 op 28 juli 1943, had Operatie Gomorra in Hamburg plaatsgevonden; de Britse luchtmacht wierp ruim 9000 ton aan brisant- en brandbommen op de stad. In de vuurstorm vonden 42.000 mensen de dood en werd de stad voor meer dan de helft weggevaagd. Omdat de meeste Duitse mannen aan het front dienen, worden gevangenen uit Neuengamme na het bombardement ingezet voor het ruimen van puin, het vrijmaken van de straten en het onschadelijk maken van onontplofte granaten. Door de slechte voeding en mishandelingen verzwakken de gevangenen snel, wat de kans op ziekte en ongelukken bij het gevaarlijke werk zeer groot maakt. In de zes maanden dat het buitenkamp heeft bestaan, komen 800 van de 2000 gevangenen om het leven en is daarmee niet alleen het grootste, maar ook het dodelijkste van de buitenkampen van Neuengamme.

Marcel loopt onder de slechte omstandigheden dysenterie op en bezwijkt hieraan op 8 december 1944. Hij is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis op de rooms-katholieke begraafplaats in Horn.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.