Ludovicus Leijs (inzending Henk van Tilburg)

Ludovicus Leijs

1919 - 1940

Ludovicus wordt geboren op 2 april 1919 in Woensdrecht. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat en mortierist ingedeeld bij het 1-3 Grensbataljon. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en ingezet bij de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Op de 13e is Ludovicus gelegerd in de stelling aan de Barendrechtse brug, waar felle strijd met de Duitsers wordt geleverd. Die dag wordt Ludovicus gedood door de luchtdruk van een mortiergranaat die in zijn onmiddellijke nabijheid tot ontploffing komt. Ludovicus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.