L. Leijdekkers (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Leonardus Leijdekkers

1918 - 1940

Leonardus wordt geboren op 8 december 1918 in Steenbergen. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 3-3 Depotbataljon. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij met zijn onderdeel gelegerd in Delft ter verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de troepenmacht uit om op luchtlandingstroepen te droppen op strategische punten verderop in Holland. Hiermee hopen de Duitsers de Nederlandse regering en generale staf tot een snelle overgave te dwingen. Die eerste oorlogsdag wordt ook in Delft felle strijd geleverd. Bij die gevechten komt Leonardus om het leven. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 22 december 2017

eenheid: 3-3 Dep.Bat.

Leo Brocatus zei op 28 december 2019

Hoeveel soldaten zijn er die dag gesneuveld met mijn oom die dag van zijn peleton in Delft

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2020

Dag Leo, ik moest even zoeken, maar voor zover ik kan zien, zijn er op 10 mei 1940 te Delft vier soldaten van het 3-3 Depot Bataljon gesneuveld. Soldaat Leijdekkers en drie van zijn kameraden, J. Emmen, W.A. Verswijver en C. Butter uit Capelle aan den IJssel.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er in de dagen of weken daarna nog meer soldaten van datzelfde onderdeel bezweken aan verwondingen die ze op 10 mei hebben opgelopen.

Jeanne van Ber… zei op 27 september 2020

Kunt u bij mij verwarring weghalen?
In verschillende publicaties kom ik verschillende informatie tegen met betrekking tot de begraafplaats van Leo. Volgens deze website is hij begraven in Rhenen. Ik ben in een publicatie tegengekomen dat hij begraven zou zijn op De Heen in een andere publicatie staat begraafplaats Steenbergen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 28 september 2020

Dag Jeanne,

Leonardus Leijdekkers blijkt te zijn herbegraven in Rhenen. Daarvoor heeft hij inderdaad in Steenbergen begraven gelegen. Op de site van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting treft u een foto van zijn huidige graf.

De Oorlogsgravenstichting streeft er naar om de graven van Nederlandse militairen zoveel mogelijk bijeen te brengen op de erevelden. Zo wordt voorkomen dat de graven geruimd worden als de grafrechten komen te vervallen. Vrijwel jaarlijks worden er daarom nog militairen overgebracht naar de erevelden. De gesneuvelden van mei 1940, zoals Leonardus, worden met name op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen bijgezet.

In eerdere publicaties zal daarom inderdaad nog zijn eerdere begraafplaats genoemd worden.

Erwin Leydekkers zei op 13 maart 2021

Hoi, wie kan mij meer informatie geven over de jeugd van Leonardus?

Heel veel dank,

Erwin Leydekkers

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 maart 2021

Inmiddels hebben we reactie gehad van iemand, met wie ik Erwin achter de schermen om, in contact heb gebracht. Hopelijk levert dit contact weer nieuwe gegevens op voor Erwin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.