M. de Wit (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marien de Wit

1908 - 1940

Marien wordt geboren op 19 december 1908 in Drunen als tweede van de zeven kinderen van schoenmaker Johannes de Wit en Gijsberdina Pulles. Marien werkt in Drunen als bloemist. In 1926 meldt hij zich bij d Vrijwillige Landstorm en wordt twee jaar later opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Na afloop van zijn diensttijd trouwt hij met Johanna Verhoeven.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Marien opnieuw onder de wapenen geroepen. Met de rang van korporaal is hij begin mei 1940 ingedeeld bij het 1-III-41 Regiment Infanterie, dat als onderdeel van de Maaslinie is gelegerd aan de noordkant van Roermond. Daar maakt Marien deel uit van de bemanning van kazemat S-32, een van de vier kazematten op het stuweiland in de Maas tussen Leeuwen en Buggenum.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. In de vroege ochtend komt het dan ook bij Roermond tot zware gevechten. Enkele uren na de inval wordt de kazemat door een voltreffer van de Duitsers geraakt. Marien en soldaat Johannes Koole komen dan allebei om het leven.

Marinus is 31 jaar geworden en laat een weduwe achter die dan in verwachting is van hun enige zoon. In 2016 heeft Marien zijn laatste rustplaats gekregen op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.