Marinus Huismans

1907 - 1943

Marinus wordt geboren op 11 april 1907 in Oss als zoon van Gerardus Huismans en Maria van Hees. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Behalve brigadier (Europees korporaal) is hij dan ook militair kleermaker.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de Nederlandse kolonie een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Marinus ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Diezelfde dag wordt Marinus in Bandoeng krijgsgevangen genomen en met duizenden militairen afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Voor het einde van het jaar is Marinus naar Singapore getransporteerd, waar hij op 29 december met duizend Nederlandse krijgsgevangenen wordt ingescheept op het Japanse transportschip Nichimei Maru. Eindbestemming is de Birmese havenstad Moulmein, van waaruit ze voor dwangarbeid zouden worden doorgezonden naar de verderop gelegen Birma-spoorlijn. Drie dagen later, Nieuwsjaarsdag 1943, wordt in de Maleise haven Penang een tweede transportschip, Moji Maru 2, aan het konvooi toegevoegd.

Op 15 januari 1943 bevindt de Nichimei Maru zich in de Golf van Martaban, op 75 kilometer van Moulmein, als geallieerde vliegtuigen het schip bombarderen. De Nichimei Maru zinkt en veel krijgsgevangenen belanden te water, maar de meesten kunnen aan boord worden genomen van de Moji Maru 2. Tweeëndertig gevangenen kunnen echter niet meer gered worden. Een van hen is Marinus die door verdrinking om het leven komt. Hij is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.