G.T. Huizenga (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Gerard Huizenga

1905 - 1940

Gerard wordt geboren op 9 februari 1905 in een katholiek gezin in het Groningse Bedum. De toegenomen werkgelegenheid als gevolg van de groei van de Philips-fabrieken, brengt hem ertoe naar het zuiden te verhuizen en zich in Geldrop te vestigen. Hij aardt goed in de samenleving en zet zich actief in voor het gemeenschapsleven. In 1931 trouwt hij met Martina Verdonk en sticht een gezin met drie kinderen.

Als de algehele mobilisatie wordt afgekondigd, wordt ook Gerard opgeroepen voor de militaire dienst. Als korporaal wordt hij ingedeeld bij de depottroepen en gelegerd bij het vliegveld van Bergen in Noord-Holland. Ook in militaire dienst blijft Gerard zich inzetten voor zijn geloof en sluit zich aan bij de Katholieke Militaire Vereniging en woont trouw de kerkdiensten bij.

In de nacht van 13 op 14 mei 1940, enkele dagen nadat het Duitse leger Nederland is binnengevallen, begeleidt Gerard twee soldaten naar de wacht op het vliegveld, als dan een bombardement plaatsvindt. Het gerucht verspreidt zich dat Duitse parachutisten zijn geland om het vliegveld in te nemen. Gerard en zijn kameraden bevinden zich dan midden op het terrein en worden naar alle waarschijnlijkheid door de Nederlandse wacht beschoten die hen voor net gelande parachutisten aanziet. Een van de soldaten loopt een armwond op en de wacht die mogelijk heeft geschoten, is overstuur. Gerard ligt naast hen met een schot door het hart op de grond. Een kapelaan uit Amersfoort die eerder was geëvacueerd, kan hem nog het Heilige Oliesel toedienen. Gerard overlijdt kort daarna op 35-jarige leeftijd. Hij wordt aanvankelijk begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen, later volgt zijn herbegrafenis op Militair ereveld Grebbeberg.

Zijn vrouw verneemt thuis in Geldrop het nieuws van het overlijden van haar man via de radio op het werk, als de kapitein van het depotcompagnie in Bergen Gerard Huizenga met naam noemt als een van de twee gesneuvelden van zijn onderdeel. Burgemeester Van der Putt brengt haar de volgende dag het officiële bericht van het Rode Kruis over.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 21 december 2017

Eenheid: 6-I-Dep.Bat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.