Marinus van Baar

1913 - 1947

Marinus wordt op 19 september 1913 geboren in Waalre. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Marechaussee en wordt als korporaal ingedeeld bij de Militaire Politie. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan de handhaving van de rust en het gezag.

Als onderdeel van de Militaire Politie wordt Marinus ingezet voor bewaking- en politietaken. Periodiek wordt hij ook met de infanterie-eenheden op patrouille gestuurd; zijn eenheid is op deze basis verbonden aan de T-brigade. Vooral na afloop van de Eerste Politionele Actie is de werkdruk voor de Militaire Politie sterk toegenomen, als met nauwelijks uitbreiding van het personeelsbestand een veel groter gebied moet worden beveiligd.

Begin april 1947 raakt Marinus in Semarang zeer zwaar gewond na een ongeval. Hij wordt opgenomen in het Sint-Elisabethziekenhuis, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Op 4 april 1947 bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Marinus is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.