M. Bueters (bron: V. Thijssen via WO2slachtoffers)

Martien Bueters

1922 - 1945

Martien wordt geboren op 17 juni 1922 in De Rips bij Gemert en woont in Herpen. Tijdens de oorlog is hij werkzaam als fabrieksarbeider in de schoenfabriek RAVO in Ravenstein. Hij wordt in 1942 opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland ten behoeve van de oorlogsindustrie. Tegen het einde van de oorlog probeert hij samen met zijn eveneens tewerkgestelde broer Piet Duitsland te ontvluchten, maar vlak voor de grens worden ze gevangengenomen. Martien wordt daarop naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gestuurd. Vandaaruit wordt hij doorgestuurd naar het buitenkamp van Meppen-Versen, dicht tegen de Nederlandse grens, waar hij wordt ingezet bij het graven van tankgrachten.

Door de slechte, ongezonde werkomstandigheden en de nauwelijks toereikende voeding is Martien sterk afhankelijk van de voedselpakketten die hij van thuis ontvangt. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat hij door het extreem zware werk alsnog ernstig verzwakt. Op 17 maart 1945 is hij als gevolg van uitputting en ondervoeding in het kamp overleden. Martien is 22 jaar geworden en zijn familie zou pas ruim een jaar later op de hoogte gebracht worden door het Rode Kruis. Op 19 februari 1952 is Martien herbegraven in zijn woonplaats Herpen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.