Martien Tiebosch (bron: K. van Ginneke, Heemkunde Boekel)

Martien Tiebosch

1906 - 1940

Martien wordt geboren op 25 januari 1906 in Uden in een boerengezin met acht kinderen en woont in Venhorst bij Boekel. Hij werkt thuis op de boerderij, totdat hij in het najaar van 1939 vanwege de toenemende oorlogsdreiging als reservist onder de wapenen wordt geroepen. Martien wordt ingedeeld bij het 46e Regiment Infanterie, dat begin mei 1940 onderdeel vormt van de Betuwestelling. Tijdens het versterken van de linie raakt hij daar bevriend met soldaat Burenkamp.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Nederlandse verdediging langs de grens wordt snel opgerold, maar aan de Grebbelinie wordt heftig verzet geboden. Martiens onderdeel wordt de volgende dag ook naar de Grebbeberg gezonden om daar de verdediging te steunen. Op 12 mei wordt hij tijdens gevechten in Rhenen op slag gedood door een vijandelijke kogel. Martien is 34 jaar geworden.

Hij sneuvelt recht voor de ogen van soldaat Burenkamp, die Martiens familie en vriendin op de hoogte brengt van zijn laatste dagen. Martien vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.