M.J.M. Dereumaux (bron: Nationaal Archief, Doodenboeken Oranjehotel)

Martinus Dereumaux

1917 - 1942

Tini wordt geboren op 7 mei 1917 in Eindhoven. Hij woont in Den Haag, waar hij als meubelmaker werkt in het bedrijf van zijn vader. In 1939 leert hij Truusje Bos uit Rijswijk kennen, met wie hij zich in augustus 1939 verlooft.

Hij sluit zich na de Duitse inval aan bij de verzetsgroep ‘Nederland voor Oranje’ die zich bezighoudt met het vervalsen van documenten, wapensmokkel, sabotage, de verspreiding van illegale bladen en hulp aan onderduikers. Een oom van Tini is eveneens bij de groep aangesloten; hij maakt voor de Duitsers afdrukken van strategische militaire objecten die hij achterover weet te drukken en via de verzetsgroep van Tini naar Engeland doorspeelt.

Op 12 mei 1942 wordt de verzetsgroep opgerold nadat deze eind 1941 werd geïnfiltreerd door V-mann Anton van der Waals, een van de beruchtste Nederlandse verraders. In de daaropvolgende arrestatiegolf wordt ook Tini gearresteerd en vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Daar wordt hij onderworpen aan hardhandig verhoor; in zijn verborgen dagboekje tekent hij op dat hij regelmatig wordt geschopt en geslagen. Hij houdt zich sterk, ondanks de schok nadat hij tot het besef is gekomen hoe goed de Duitsers op de hoogte zijn van zijn verzetswerk.

Op 19 juli wordt Tini overgebracht naar kamp Amersfoort, waar hij door de mensonterende behandeling 25 kilo afvalt. Twee maanden later hoort hij de doodstraf tegen zich eisen door het Feldgericht Luftgau Holland in Amsterdam, onder andere wegens illegaal wapenbezit. Kans op gratie is zo goed als nihil. Na het proces keert hij terug naar Amersfoort, om op 24 oktober overgeplaatst te worden naar de Wehrmacht-gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht. Op 26 oktober wordt hij per truck naar Fort bij Rijnauwen in Bunnik gereden, waar hij in de middag wordt gefusilleerd.

Tini is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Kern-Johannes … zei op 17 mei 2021

Dit is mijn oudoom, een dappere man. Ik weet dat Tiny in het verzet zat, maar wist niets van zijn verloving in 1939 of de details over hoe de Duitsers hem behandelden. Een dappere man, en zijn naam leeft voort, ik en mijn zoon heten Johannes ... en we wonen in Engeland

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 mei 2021

Bedankt voor je mooie reactie Johannes, jullie mogen terecht trots zijn op jullie dappere oud-oom. Mooi om te lezen dat zijn leven bij jullie in herinnering blijft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.