Martinus Kees

1918 - 1941

Martinus wordt geboren op 28 augustus 1918 in Bergen op Zoom. Tijdens de oorlog dient hij als 5e machinist aan boord van het oceaanlijnschip de S.S. Slamat van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.

Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering. Eind april 1941 wordt de Slamat in dat kader ingedeeld bij het geallieerde konvooi AG 14 dat troepen en materieel verscheept tussen Griekenland en Alexandrië. In de nacht van 27 april 1941 verlaten de Slamat samen met de Britse torpedobootjagers HMS Diamond en HMS Wryneck de haven van Nafplio in Griekenland. De Slamat negeert echter het bevel op tijd te vertrekken en neemt het maximum aantal troepen aan boord. Die vertraging wordt de drie schepen fataal. Nog voordat het konvooi de Argolische Golf heeft verlaten, worden ze onder vuur genomen door de Luftwaffe. De Slamat wordt als eerste gebombardeerd en tot zinken gebracht, kort daarop ook de Diamond en de Wryneck. Bij de ramp komen in totaal 1000 opvarenden om het leven. Een van hen is Martinus. Hij is 22 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.