M. van Happen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Martinus van Happen

1925 - 1949

Martinus wordt geboren op 27 september 1925 in Eindhoven, in het stadsdeel Tongerle. In de zomer van 1946 meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Landmacht in Roermond, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 3-11 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na enkele maanden opleiding vertrekt hij op 15 oktober 1946 met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij ruim een maand later aan land gaat bij Makassar op Celebes. Daar wordt hij de komende maanden ingezet voor patrouilles en bewaking van strategische punten en konvooien.

In de zomer van 1947 wordt Martinus met zijn bataljon vanwege de Eerste Politionele Actie naar Java overgebracht. Samen met eenheden van het KNIL moet hij in het onrustige gebied rond Tegal en de Slamet-vulkaan konvooiwegen op zien te houden.

Met de terugkeer naar Nederland in het vooruitzicht, sneuvelt Martinus op 21 juni 1949 in het Javaanse Karanglo, in het regentschap Banjoemas. Hij is 23 jaar geworden en rust in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.