S. van Hapert (bron: Oorlogsgravenstichting)

Simon van Hapert

1887 - 1945

Simon wordt geboren op 28 oktober 1887 in Woensel en woont in Eindhoven. Tijdens de Duitse bezetting zit zoon Jan samen met zijn verloofde Joke Lathouwers in het verzet. Nadat Jan op 15 juni 1944 heeft deelgenomen aan de overval op het distributiekantoor in Bladel, duikt hij onder. Omdat de Duitsers hem niet kunnen vinden, gaan ze achter zijn familie aan. Als vergeldingsmaatregel wordt vader Simon samen met dochter An gearresteerd en als gijzelaar vastgezet in kamp Vught. Vandaaruit wordt Simon op transport gezet naar Oranienburg in Duitsland, waar hij dwangarbeid verricht in de vliegtuigfabrieken van Heinkel-Werke Oranienburg. De gevangenen van deze fabrieken zijn ondergebracht in een afzonderlijk buitenkamp van het nabijgelegen Sachsenhausen.

De gevangenen moeten er extreem zwaar werk verrichten terwijl ze blootstaan aan ernstige mishandelingen, ontberingen, ziekte, onderkoeling en ondervoeding. De gevangenen worden ondergebracht in een eerder gebombardeerde vliegtuighal, groot en tochtig en zonder medische of hygiënische voorzieningen. Ze moeten om vier uur in de ochtend op appel verschijnen, ook als het regent of vriest. Overdag maken de gevangenen werkdagen tot aan het invallen van de avond, terwijl ze voortdurend worden opgejaagd, afgesnauwd en geslagen. Het eten is zeer karig en heeft geen enkele voedingswaarde, zodat de gevangenen snel ziek worden en ernstig verzwakken. Voor Simon worden de ontberingen te veel. Hij bezwijkt op 13 januari 1945, op 57-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hein van den N… zei op 4 mei 2021

Mooi en goed dat er aan mijn opa (m.z.) aandacht op deze site wordt gegeven.
Het heeft een enorme invloed en impact op mijn moeder gehad. Haar leven lang.
En daardoor op ook mij en op mijn broers en zussen!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 mei 2021

Dat kan ik me heel goed voorstellen, Hein! Hartelijk dank voor je reactie. Wat ontzettend verdrietig dat je opa op deze verschrikkelijke wijze is behandeld en daarbij ook is omgekomen. Vertelde je moeder weleens wat over haar vader? Hoe herinnerde zij zich hem? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.