Chris Hardus

1914 - 1940

Chris wordt geboren op 30 juli 1914 in Bergen op Zoom in een Nederlands Hervormd gezin. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, meldt hij zich als dienstplichtige bij de Koninklijke Landmacht. Met de rang van sergeant wordt hij ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon in Zuid-Holland.

Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. De verdediging stort binnen enkele dagen in, maar op verschillende plaatsen wordt nog felle weerstand geboden, zoals op en rond het Eiland van Dordrecht vanwege de strategisch gelegen bruggen.

Op 15 mei, tijdens het verlaten van het pontveer na de oversteek van ’s-Gravendeel naar Wieldrecht, raakt Chris zwaargewond door mortiervuur. Diezelfde dag nog bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Chris is 25 jaar geworden. Hij rust op de oude gemeentelijke begraafplaats van ’s-Gravendeel.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.