Tini van Haren

1930 - 1952

Tini wordt geboren op 22 juni 1930 in Eindhoven, als zoon van Martinus Wilhelmus van Haren die in 1944 overlijdt (het is niet bekend of hij een oorlogsslachtoffer is). Net als zijn vader is Tini werkzaam als fabrieksarbeider.

Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; het is het begin van het langslepende conflict van de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Echter, in plaats van beroepsmilitairen in te zetten, worden oorlogsvrijwilligers naar Korea gezonden.

Tini meldt zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. In juli van datzelfde jaar vertrekt hij naar Korea. Omdat de nood daar hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst zonder aanvullende training onmiddellijk en onvoldoende voorbereid naar het front doorgestuurd. Tini sneuvelt op 18 februari 1952 in de omgeving van Kumhwa, tegenwoordig bekend als Kimhwa, net over de demarcatielijn in Noord-Korea. Hij is 21 jaar geworden en rust op het herdenkingsveld van de VN in het Zuid-Koreaanse Busan.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.