M.A. Jansen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Michaël Jansen

1880 - 1944

Michaël wordt geboren op 5 juni 1880 in Boekel als oudste in een gezin van drie kinderen. In 1904 wordt hij als priester gewijd en gaat dan aan het werk als assistent in Kerkdriel. Hierna is hij kapelaan in achtereenvolgens Sint-Michielsgestel, Tilburg, Nijmegen en Deurne. Op 25 februari 1925 wordt Michaël benoemd tot pastoor in Vierlingsbeek, waar hij als een typische Brabantse dorpspastoor veel aanzien geniet en invloed heeft.

Tijdens de Duitse bezetting gaat het dagelijks leven in Vierlingsbeek redelijk ongehinderd door. Op 26 september 1944 breekt echter verderop de Slag om Overloon uit tussen de Duitsers en de oprukkende geallieerden. De zenuwachtige Duitsers sommeren de bewoners van Vierlingsbeek om binnen twee uur het dorp te verlaten en richting Maashees en Venray te vertrekken. De pastoor wordt gesommeerd door de Duitse commandant om zich bij hem te melden. Het is niet bekend waar de commandant mee heeft gedreigd, maar Michaël keert overstuur terug van het gesprek en geeft zijn kapelaan Hurkmans het dringende advies te vluchten, voordat hij wordt doodgeschoten.

Met een aantal dorpsgenoten vindt de pastoor in Maashees onderdak. Op 11 oktober stappen enkele zeer jonge SS’ers het huis binnen en sommeren iedereen opnieuw te vertrekken. Pastoor Jansen probeert uit te leggen dat hij verantwoordelijk is voor de zieken en bejaarden. Daarop wordt hij uitgescholden, bedreigd en mee naar buiten genomen. De SS’ers laten hem in de richting van Geijsteren voor hen uit lopen. Vervolgens wordt hij met een salvo in de rug doodgeschoten en begraven in een schuttersputje langs de weg. Pastoor Jansen is 64 jaar geworden.

Pas op 23 oktober 1972 wordt zijn lichaam tijdens graafwerkzaamheden per toeval ontdekt door Jan Cremers. Tot die dag, 28 jaar lang, gold pastoor Jansen als een vermist oorlogsslachtoffer. Zijn stoffelijk overschot is drie dagen na de vondst bijgezet op het kerkhof in Vierlingsbeek. In 2015 is een plaquette geplaatst op de locatie waar zijn lichaam was teruggevonden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.