F.W. baron van Hugenpoth

mr. Frans Willem baron van Hugenpoth

1900 - 1944

Frans Willem wordt geboren op 24 april 1900 in ’s-Hertogenbosch als tweede van de vier kinderen van Jan Baptist Willem baron van Hugenpoth en jonkvrouwe Elisabeth van Meeuwen. Het gezin woont in huize De Berenbijt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch.

Frans Willem studeert Rechten aan de Universiteit van Leiden om in zijn vaders voetsporen te treden als advocaat-procureur in ’s-Hertogenbosch. In zijn studietijd gaat het echter mis. Op 11 december 1923 veroorzaakt hij in Tilburg een dodelijk ongeluk: onder invloed achter het stuur heeft hij een fietser aangereden die enkele dagen later aan zijn verwondingen bezwijkt. Frans Willem wordt het jaar daarop dood door schuld ten laste gelegd en veroordeeld tot negen maanden cel.

Ook in functie als advocaat-procureur laat Frans Willem weinig verantwoordelijkheidsbesef zien en bouwt een reputatie op als een “onverschillig” en “waardeloos” advocaat. Het gaat zelfs zover dat het tuchtcollege van advocaten hem beoordeelt als volstrekt onbekwaam voor de uitoefening van zijn beroep.

Tijdens de Duitse bezetting is hij niettemin actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd en afgevoerd naar de kampen. Op 20 juni 1944 komt hij in het concentratiekamp Dachau terecht, van waaruit hij op 19 september wordt getransporteerd naar Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Net als in de andere kampen hebben de gevangenen hier te maken met mishandelingen, onderkoeling, voedingstekort, ontoereikende medische zorg en ontbrekende hygiëne, maar het is vooral door het extreem zware werk in de steengroeve dat in dit kamp een van de zwaarste regimes heerst. Frans Willem wordt in de loop van september, als de SS het kamp vanwege de naderende geallieerden evacueert, gedeporteerd naar het buitenkamp Vaihingen an der Enz, waar de gevangenen opnieuw zware dwangarbeid moeten verrichten. De meeste slachtoffers in het kamp overlijden aan de gevolgen van uitputting, ondervoeding en onderkoeling. Op 23 november 1944 bezwijkt ook Frans Willem er aan de geleden ontberingen. Hij is 44 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.