Johannes Huese

1901 - 1944

Johannes wordt geboren op 9 oktober 1901 in Breda en woont vermoedelijk in Nederlands-Indië. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine, waar hij als Officier van Gezondheid wordt ingedeeld bij de reserve. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Johannes in krijgsgevangenschap afgevoerd en komt uiteindelijk terecht in Takao op Formosa (Taiwan), dat dan tot het Japanse keizerrijk behoort.

Op 20 juni 1944 wordt Johannes met 772 krijgsgevangenen ingescheept op het Japanse transportschip Tamahoko Maru 2, dat in een konvooi van twaalf schepen naar Nagasaki vaart. Op 25 juni bevindt het schip zich op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Nagasaki, als het wordt getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeër USS Tang. Binnen enkele minuten zinkt het schip en de andere schepen in het konvooi schieten de krijgsgevangenen in het water niet te hulp. Pas de volgende morgen worden 211 drenkelingen uit het water gehaald door een reddingsboot. Nog dezelfde middag worden zij overgebracht naar kamp Fukuoka 14B bij Nagasaki. Uiteindelijk zouden 560 van de 722 krijgsgevangenen de scheepsramp niet overleven. Johannes is een van de slachtoffers; hij is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.