G.J.A. Konig (bron: Oorlogsgravenstichting)

mr. Gerard Konig

1895 - 1945

Gerard wordt geboren op 15 juli 1895 in Hoorn en woont in Oss, waar hij gemeentesecretaris is. Tijdens de bezettingsjaren wordt Gerard er door NSB-burgemeester Hermanus Apeldoorn ervan beschuldigd niet actief met de Duitsers samen te werken. Zijn naam wordt in 1944 op een door de burgemeesters opgestelde zuiveringslijst geplaatst. Zodra Gerard dit, mogelijk via politieagent en verzetsman Snethorst, verneemt, besluit hij samen met zijn goede kennis en collega op het gemeentehuis Frans van Gulick onder te duiken. Frans zelf zit weliswaar niet in het verzet, maar is onder verdenking komen te staan vanwege het illegale werk van zijn verloofde Mia van den Bergh.

Ondanks het grote risico keert Gerard vanuit hun onderduikadres in Den Haag regelmatig terug naar Oss en neemt dan briefjes mee waarmee Frans en Mia onderling contact houden. Op een maandagochtend reist Gerard met een zo’n briefje in zijn tas terug naar Den Haag, uitgerekend in de trein die het scherpst in de gaten wordt gehouden. Gerard wordt opgepakt, verzuimt een valse naam op te geven en wordt in hechtenis genomen. Kort daarop wordt ook Frans gearresteerd; hij zou via kamp Vught uiteindelijk in Bergen-Belsen terechtkomen, waar hij mogelijk kort na de bevrijding is bezweken aan de geleden ontberingen.

Gerard wordt naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd en vandaaruit op 16 oktober 1944 doorgezonden naar Neuengamme bij Hamburg. Daar overlijdt hij op 2 januari 1945 als gevolg van het extreem zware werk, mishandeling, uitputting en ondervoeding. Gerard is 49 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.