N.J. Brok (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Nico Brok

1919 - 1944

Nico wordt op 14 februari 1919 geboren in Utrecht en woont met zijn vrouw Wilhelmina Mommers in Waalwijk, waar hij productiemedewerker is. Nico’s oudere broer Antoon wordt op 20 augustus 1944 tijdens een razzia in Waalwijk opgepakt en in het kader van de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling, naar Duitsland afgevoerd. In april 1945 zou overlijden tijdens transport naar concentratiekamp Ravensbrück. Nico heeft zich ondertussen aangesloten bij de Waalwijkse afdeling van de Ordedienst (OD).

Op vrijdag 29 december 1944 trekt hij samen met plaatsgenoot en OD-collega Jo Pullens voor patrouille de Loonse en Drunense Duinen in. Vijf kilometer ten zuiden van de Roestelberg treffen ze een houten S-mijn aan die ze onschadelijk proberen te maken. Ze zien echter niet dat die mijn door een dunne draad was verbonden aan een andere mijn. De boobytrap gaat af en beide mannen worden op slag gedood. De volgende middag worden de zwaar verminkte lichamen door het Rode Kruis opgehaald. Nico is 25 jaar geworden en ligt thuis in Waalwijk begraven, tot de ruiming van zijn graf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

AMC Hendriks zei op 4 mei 2024

Samen met twee zoon heeft de zus van Nico, Riek Brok het concentratiekamp Neuengamme nog bezocht. Daar heeft de broer van NIco, Antoon Brok ruim een jaar gezeten waarna hij in 1945 op transport werd gezet en in de trein is overleden. Antoon is begraven in Ravensbruck.
In alle eerbied is toen in Neuengamme stilgestaan bij de dood en onderdrukking van de gevangenen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 6 mei 2024

Bedankt voor uw reactie A.M.C. Hendriks. Het stilstaan bij de dood van deze gevangenen is een heel mooi en respectvol gebaar. Dat moet zeker voor alle aanwezigen een grote indruk hebben achtergelaten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.