Nicolaas Koppelaar

1918 - 1942

Nicolaas wordt geboren op 10 april 1918 in de gemeente De Werken en Sleeuwijk en werkt als stoker op de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering; het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen.

In het najaar van 1942 maakt hij deel uit van de bemanning van het koopvaardijschip S.S. Hobbema van Van Uden’s Scheepvaart en Agentuur Maatschappij NV in Rotterdam. Deze vaart op 3 november 1942 in konvooi SC-107 van Newport in Rhode Island naar Belfast, met 7000 ton aan wapens en munitie aan boord. Het schip bevindt zich die dag vijfhonderd mijl ten zuidoosten van Cape Farewell op Groenland, als het wordt gezien door de Duitse U-132, een van de onderzeeërs van de ‘roedel’ Veilchen. De Hobbema wordt getorpedeerd en tot zinken gebracht; 28 van de 44 bemanningsleden komen daarbij om het leven. Een van hen is Nicolaas. Hij is 24 jaar geworden.

Het konvooi SC-107 verliest in totaal 15 schepen aan roedel Veilchen. U-132 zelf zou een dag later ten onder gaan nadat het de Hatimura van hetzelfde konvooi heeft aangevallen. Als het met TNT volgeladen schip in een enorme explosie ten onder gaat, wordt de onderzeeër door rondvliegende wrakstukken getroffen en zinkt met iedereen aan boord.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.