Jacques wordt geboren op 16 december 1896 in Eindhoven als derde kind van een linnenfabrikant. Na de lagere school bezoekt hij zes jaar lang het instituut Eikelenburg, waar hij zijn gymnasiumdiploma behaalt. Vervolgens studeert hij twee jaar filosofie op het grootseminarie van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Jacques legt zijn eerste gelofte af in 1923 en treedt toe tot de orde van de Benedictijnen. Twee jaar later volgt zijn priesterwijding in de St. Paulusabdij in Oosterhout. Van 1930 tot 1938 is hij in het Verenigd Koninkrijk actief, eerst in Farnborough, vervolgens in Quan Abbey op het eiland Wight aan de zuidkust, waar hij filosofie doceert. In 1938 keert hij terug naar Oosterhout, waar hij zich bekwaamt in ziekenverzorging.
Ten tijde van de Duitse bezetting zet pater Jacques zich in voor het verzet als hulpverlener aan onderduikers. In mei 1940 weet hij een gevluchte Franse krijgsgevangene die tevens priester is naar de abdij te smokkelen en daar te verzorgen.
Als biechtvader en ziekenpater kan Jacques zich vrij bewegen onder de bevolking en dit maakt hem een geschikte contactpersoon voor het georganiseerde verzet. Als vanuit Londen de vraag komt om inlichtingen te verzamelen over Duitse activiteiten op de vliegbasis Gilze-Rijen, wordt pater Jacques bij de lokale afdeling van de Ordedienst (OD) onder leiding van Jan Magerius betrokken. Twee leden van de groep, Theo van Heerbeek en Jacques Litjes, zijn als onderhoudsmonteur werkzaam op de basis en spelen hun informatie door aan de pater die op zijn beurt contact heeft met kruidenier Guus van Raaij die weer klanten heeft in Breda. Via hen komen de inlichtingen bij het commando van de verzetsgroep terecht.
Op 10 oktober 1942 wordt pater Jacques op de abdij Oosterhout door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd. In de daaropvolgende dagen worden ook de andere verzetsleden opgepakt en samen met de pater vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Vandaaruit worden ze overgebracht naar Utrecht, waar de Duitse krijgsraad op 31 maart en 1 april 1943 de voltallige groep ter dood veroordeeld. Uiteindelijk wordt van vier de doodstraf omgezet in deportatie naar Duitsland. Pater Jacques is een van de verzetsstrijders die geen strafvermindering krijgt. Samen met verzetskameraad Jan Huijbregts wordt hij op 7 mei 1943 in Fort De Bilt gefusilleerd. Pater Jacques is 46 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de St. Paulusabdij in Oosterhout.
Reacties
Bijgaand een vijftal links naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
https://www.tracesofwar.nl/sights/13545/Grave-Resistance-Fighter-Pater-…
http://heemkunde-oosterhout.nl/index_htm_files/Pater%20Jacobus%20Kersse…
http://www.tijdmachineoosterhout.nl/detailview.aspx?id=5942
https://visie.eo.nl/2018/05/verzetsstrijder-jan-21-leerde-god-kennen-in…
en
https://www.brabantserfgoed.nl/page/7123/vluchten-door-voor--of-achterd…
Reactie toevoegen