Gerard wordt geboren op 5 juli 1900 in Oploo als zoon van Jacobus Vloet en Hendrika de Kleine. Hij treedt toe tot de Karmelietenorde, waar hij wordt geprofest als pater Xaverius. In 1928 verterkt hij naar de missie op Oost-Java.
Vanwege de Japanse inval wordt Xaverius als kapitein-aalmoezenier verbonden aan de reservetroepen van het KNIL. Na de capitulatie op 8 maart 1942 wordt hij door de Japanners krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Op 16 september 1944 wordt hij ingescheept op het Japanse vrachtschip Junyo Maru. Aan boord bevinden zich 1377 Nederlandse, 64 Britse en Australische en 8 Amerikaanse krijgsgevangenen en niet minder dan 4200 romusha’s, Javaanse slavenarbeiders. Alles bij elkaar bevinden er zich zo’n 6500 krijgsgevangenen in de stikbenauwde ruimen van het schip. Hun bestemming was Sumatra, waar ze als dwangarbeiders zouden worden ingezet bij de aanleg van de Pakanbaroe-spoorlijn.
Op 18 september 1944, om half zes in de namiddag bevindt het zich voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Benkoelen. De opvarenden worden dan opgeschrikt door een aantal explosies aan boord, gevolgd door sirenes. Complete paniek breekt uit zodra de achtersteven van het schip begint te zinken en de boeg omhoog komt. Het schip blijkt te zijn getroffen door torpedo’s van de Britse onderzeeër HMS Tradewind. De gevangenen die op deze broeierig warme dag aan dek mochten komen, kunnen zich in het water redden door zich aan wrakhout of de reddingssloepen vast te klampen. De duizenden gevangenen in de scheepsruimen maken echter geen schijn van kans en gaan met het schip ten onder. Van de 5600 opvarenden komen er 4720 om het leven. Een van hen is pater Xaverius, 44 jaar oud. Hij bleef aan boord om twee verlamde gevangenen, slachtoffers van een eerder ongeval, in hun laatste levensmomenten bij te staan en met hen te sterven.
Xaverius is de oudere broer van Piet Vloet die in maart 1944 als verzetsstrijder door de Duitsers is gefusilleerd. In Oploo houdt de Vloetweg de herinnering aan de broers in leven.
Reactie toevoegen