P.J.M. Vloet (bron: Heemkundevereniging De Heerlykheit Plo, Oploo)

Peter Vloet

1914 - 1944

Piet wordt geboren op 27 oktober 1914 in Sambeek als zoon van Jacobus Vloet en Hendrika de Kleine. Hij woont in Oploo, waar hij werkt als elektricien. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en houdt daarvoor wapens in huis verborgen.

Op enig moment wordt hij ontdekt en door de Duitsers gearresteerd en vastgezet in het ‘Oranjehotel’, de gevangenis in Scheveningen. Hem wordt niet alleen illegaal wapenbezit, maar ook poging tot moord op Duitse politieambtenaren ten laste gelegd, waarna hij op 12 januari 1944 ter dood wordt veroordeeld. Een gratieverzoek wordt afgewezen en twee maanden later, op 22 maart 1944, wordt het vonnis voltrokken voor het vuurpeloton op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar. Piet is 29 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats thuis in Oploo op de rooms-katholieke begraafplaats.

Piet is de jongere broer van Gerard, pater Xaverius Voet, die in september 1944 als Japanse krijgsgevangene om het leven is gekomen bij de scheepsramp van de Junyo Maru, voor de kust van Sumatra.

In Oploo houdt de Vloetweg de herinnering aan de broers in leven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.