Pietje Voets (bron: P. van Hoek)

Piet Voets

1922 - 1944

Piet (‘Pietje’ voor familie en kennissen) wordt geboren op 21 maart 1922 in Rosmalen als zoon van Petrus Voets senior en Petronella Voets. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij landbouwer in Rosmalen.

Op 5 september 1944 lijkt de bevrijding van Nederland aanstaande. Radio Oranje verspreidt het voorbarige nieuws dat de geallieerden Breda hebben bereikt, waarop in heel Nederland uitzinnige taferelen van vreugde en bevrijdingsfeesten plaatsvinden. De Duitsers schieten tijdens deze ‘Dolle Dinsdag’ in paniek en gaan over tot overhaaste evacuaties.

Zo laten de Duitsers ook de villa op landgoed De Duinsche Hoeve achter. Tot 1943 woonde daar de Joodse fabrikant Herman Lewin; de Duitsers vorderden zijn huis om daar een Kinderheim in te huisvesten. Met het verwachte naderen van de geallieerden wordt de villa haastig verlaten.

Nadat de Duitsers zijn vertrokken, besluit Piet samen met Jan van Zoggel en Piet Ketelaars uit Eindhoven, die verkering heeft met zijn zus, een kijkje te nemen. Tegen de tijd dat zij er komen, is het gebouw al grotendeels leeggehaald. Niet alleen wraak op de Duitsers, maar ook pure noodzaak door tekort aan levensmiddelen en brandstof had veel mensen uit de omgeving tot plunderen aangezet.

Het drietal besluit dat er niets meer te halen valt, maar juist als ze weer willen vertrekken, horen ze plots gehuil. Er blijkt nog een achtergebleven Duitse baby in de villa te liggen. Ze nemen de baby mee naar huis waar Piets zus Dina zich over het kindje zou ontfermen.

Omdat ze voor de verzorging nog wat spullen nodig hebben, keert het drietal de volgende dag terug naar de villa om deze te vinden. Juist dan zijn de Duitsers toevallig teruggekeerd en arresteren het drietal vanwege plundering. Als ze vervolgens ook horen dat de gevonden baby is aangegeven, worden ze gedrieën op 9 september van hun bed gelicht en zonder proces bij de villa geëxecuteerd. Alleen Jan van Zoggel weet dan op zijn sokken te ontsnappen door de bossen, maar raakt gewond door het spervuur van de mitrailleurs.

Piet is 22 jaar geworden. De villa op De Duinsche Hoeve wordt kort na de executie definitief verlaten en in gebruik genomen door de geallieerden. Na de oorlog is het aangekocht voor het toenmalige sanatorium Mariaoord.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.