Piet Ketelaars (bron: P. van Hoek)

Piet Ketelaars

1902 - 1944

Piet wordt geboren op 16 december 1902 in Veghel als zoon van Johannes Ketelaars en Maria Verhagen. Ten tijde van de Duitse bezetting werkt hij als chauffeur in Eindhoven en heeft hij verkering met een dochter van Petrus Voets senior en Petronella Voets uit Rosmalen.

Op 5 september 1944 lijkt de bevrijding van Nederland aanstaande. Radio Oranje verspreidt het voorbarige nieuws dat de geallieerden Breda hebben bereikt, waarop in heel Nederland uitzinnige taferelen van vreugde en bevrijdingsfeesten plaatsvinden. De Duitsers schieten tijdens deze ‘Dolle Dinsdag’ in paniek en gaan over tot overhaaste evacuaties.

Zo laten de Duitsers ook de villa op landgoed De Duinsche Hoeve achter. Tot 1943 woonde daar de Joodse fabrikant Herman Lewin; de Duitsers vorderden zijn huis om daar een Kinderheim in te huisvesten. Met het verwachte naderen van de geallieerden wordt de villa haastig verlaten.

Nadat de Duitsers zijn vertrokken, besluit Piet samen met Jan van Zoggel en Piet Voets, de broer van zijn vriendin, een kijkje te nemen. Tegen de tijd dat zij er komen, is het gebouw al grotendeels leeggehaald. Niet alleen wraak op de Duitsers, maar ook pure noodzaak door tekort aan levensmiddelen en brandstof had veel mensen uit de omgeving tot plunderen aangezet.

Het drietal besluit dat er niets meer te halen valt, maar juist als ze weer willen vertrekken, horen ze plots gehuil. Er blijkt nog een achtergebleven Duitse baby in de villa te liggen. Ze nemen de baby mee naar de familie Voets, waar Piets zus Dina zich over het kindje zou ontfermen.

Omdat ze voor de verzorging nog wat spullen nodig hebben, keert het drietal de volgende dag terug naar de villa om deze te vinden. Juist dan zijn de Duitsers toevallig teruggekeerd en arresteren het drietal vanwege plundering. Als ze vervolgens ook horen dat de gevonden baby is aangegeven, worden ze gedrieën op 9 september van hun bed gelicht en zonder proces bij de villa geëxecuteerd. Alleen Jan van Zoggel weet dan op zijn sokken te ontsnappen door de bossen, maar raakt gewond door het spervuur van de mitrailleurs.

Piet is 41 jaar geworden. De villa op De Duinsche Hoeve wordt kort na de executie definitief verlaten en in gebruik genomen door de geallieerden. Na de oorlog is het aangekocht voor het toenmalige sanatorium Mariaoord.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peter van Hoek zei op 18 juni 2022

Piet Ketelaars en Pietje Voets werden indertijd in Nuland in een gezamenlijk graf begraven.
Het graf bestaat nog steeds en is ondertussen een oorlogsmonument geworden.
Binnenkort wordt het graf, mede door subsidie van de gemeente Den Bosch gerestaureerd.
Ik zou als familielid van Pietje Voets graag in kontakt komen met familieleden van Piet Ketelaars om dit alles te delen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 juni 2022

Wat mooi dat hun graf inmiddels een oorlogsmonument is geworden en dat het gerestaureerd gaat worden, Peter. Hartelijk dank voor je reactie. Helaas beschikken wij niet over contactgegevens. Hopelijk zien familieleden van Piet Ketelaars dit bericht en zullen ze hier reageren. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.