Urn van P. Appel (bron: G. van Zundert)

Paul Appel

1917 - 1945

Paul wordt op 24 augustus 1917 geboren in ’s-Hertogenbosch. Als matroos dient hij bij de Koninklijke Marine. Gedurende de eerste oorlogsjaren dient Paul in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Paul wordt krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Hij komt uiteindelijk in het Japanse kamp Yokkaichi bij Nagoya terecht, waar hij aan het werk wordt gezet in de nabijgelegen hoogovens en de koper-, zwavel- en kunstmestfabrieken van Ishihara Industry Company. Het kamp zelf bestaat uit nauwe barakken, waar de gevangenen met veertig personen tegelijk een kamer delen. Omdat het kamp ook vlak aan zee ligt, raakt het op 30 september 1944 tijdens een tyfoon grotendeels overstroomd. Ook zware aardbevingen in december 1944 zorgen voor een ravage in het kamp.

Door de zeer gebrekkige en almaar slechter wordende voeding verzwakken de gevangenen snel en neemt de kans op ernstige ongelukken toe. Paul bezwijkt uiteindelijk aan de geleden ontberingen in het kamphospitaal op 15 februari 1945. Hij is 27 jaar geworden. Zijn assen worden bijgezet in het columbarium van het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Frans Cooijmans zei op 20 december 2017

is het mogelijk de relatie met Sint-Michielsgestel aan te geven?

André Schoones zei op 25 december 2017

Paulus P M Appel, of zijn ouders, komen niet in de (digitaal beschikbare) bevolkingsregisters van Sint-Michielsgestel voor. Klopt het wel dat hij in Sint-Michielsgestel woonde?

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Frans en André,
Naar aanleiding van jullie vraag ben ik eens gaan zoeken naar de connectie met Sint-Michielsgestel. Mogelijk is er sprake van verwarring in ons bestand, want ik heb wel een woonadres: Torenstraat 9. Ik ga eens kijken waar dat vandaan komt; zodra ik iets meer weet (of zeker weet dat dit onjuist is), koppel ik dat naar jullie terug.

Hartelijke groeten,
Frank van Doorn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.