Peter Hoek (bron: C. van den Heuvel-Spronk)

Peter Hoek

1913 - 1944

Peter wordt geboren op 10 november 1913 in het Duitse Tungerloh, als tweede in de rij van 9 kinderen. Hij had 2 broers en 6 zussen en hij woont in Gemert. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine, waar hij als stoker-olieman op zee dient. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Peter krijgsgevangen genomen. Op 16 september 1944 wordt hij ingescheept op het Japanse vrachtschip Junyo Maru. Aan boord bevinden zich 1377 Nederlandse, 64 Britse en Australische en 8 Amerikaanse krijgsgevangenen en niet minder dan 4200 romusha’s, Javaanse slavenarbeiders. Alles bij elkaar bevinden er zich zo’n 6500 krijgsgevangenen in de stikbenauwde ruimen van het schip. Hun bestemming was Sumatra, waar ze als dwangarbeiders zouden worden ingezet bij de aanleg van de Pakanbaroe-spoorlijn.

Op 18 september 1944, om half zes in de namiddag bevindt het zich voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Benkoelen. De opvarenden worden dan opgeschrikt door een aantal explosies aan boord, gevolgd door sirenes. Paniek breekt echter uit zodra de achtersteven van het schip begint te zinken en de boeg omhoog komt. Het schip blijkt te zijn getroffen door torpedo’s van de Britse onderzeeër HMS Tradewind. De gevangenen die op deze tropisch warme dag aan dek mochten komen, konden in het water proberen te overleven door zich aan het wrakhout of reddingssloepen vast te klampen. De gevangenen in de scheepsruimen maakten geen schijn van kans en gingen met het schip ten onder. Van de 5600 opvarenden kwamen er 4720 om het leven. Een van hen is Peter; hij is 30 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Christa van de… zei op 7 mei 2021

Peter Hoek had 2 broers en 6 zussen, hij was de tweede in de rij van 9 kinderen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 10 mei 2021

Bedankt Christa, voor je aanvulling bij ons verhaal over Peter Hoek. Ik heb het inmiddels in zijn verhaal verwerkt.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.