W. van den Hoek (bron: M. Faber via Oorlogsgravenstichting)

Willem van den Hoek

1879 - 1941

Willem wordt geboren op 26 december 1879 in Capelle en is kandidaat-notaris. Al op een vroeg ogenblik tijdens de Duitse bezetting heeft Willem zich opgeworpen als tegenstander van het naziregime. Willem wordt vanwege de verspreiding van een "Hetzebrief" door de Sicherheitspolizei gearresteerd en veroordeeld door de Duitse Militaire Rechtbank in Amsterdam. Zijn straf moet hij uitzitten in de gevangenis in Bochum. In januari 1941 krijgt hij buikklachten. Op 27 maart wordt hij in het Augustaziekenhuis in Bochum opgenomen en daags daarna geopereerd vanwege een buikvliesontsteking. Het mag niet baten: Willem overlijdt eind maart 1941. Een arts geeft 29 maart op als overlijdensdatum, andere documenten noemen 31 maart. Willem is 61 jaar geworden.

In 1951 wordt het lichaam van Willem overgebracht van de begraafplaats in Bochum naar de Algemene Begraafplaats in Bussum. In 1980 volgt een tweede herbegraving op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Maaike de Vries zei op 4 mei 2023

Mijn overgrootvader, uit papieren van mijn grootvader, A.H.M. van den Hoek, weet ik dat Willem in januari '41 al buikklachten had, op 27 maart in het ziekenhuis werd opgenomen, op 28 maart is geopereerd aan buikvliesontsteking en op 29 maart is overleden. 1951 is zijn lichaam pas terug naar Nederland gekomen en begraven in Naarden. Deze begraafplaats is opgeheven en daarna is Willem herbegraven op de oorlogsbegraafplaats te Loenen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 mei 2023

Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling, Maaike. Ik ga deze informatie doorgeven aan één van mijn collega's. 

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 8 mei 2023

Bedankt voor de informatie, Maaike. We hebben nog wat verder gespit en het verhaal hierboven aangepast.

Maaike de Vries zei op 8 mei 2023

Wat fijn dat jullie het zo aangevuld hebben. Doet me goed.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.