Peter van Eijk (bron: Toen het donker was)

Peter van Eijk

1925 - 1945

Peter wordt geboren op 2 augustus 1925 in Asten en werkt tijdens de Duitse bezetting als bankwerker, maar hij staat ook bekend als slotenmaker. Als hij wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, besluit Peter onder te duiken. Hij wordt echter ontdekt en gearresteerd. Na gevangenschap in kamp Amersfoort volgt deportatie naar het grote concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Daar bezwijkt hij aan de extreme ontberingen op 20 februari 1945. Peter is 19 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Arnold Schunck zei op 4 april 2022

Wat moet ik me onder een bakwerker voorstellen? Een bankwerker misschien? Neuengamme was niet alleen groot, het had ook vele dépendances. Weet u toevallig, of Peter in het hoofdkamp is gestorven of in een van die nevenkampen? Ik ben bezig aan de digitalisering van de namen op de muren van de kapel van het Provinciaal Limburgs Verzetsmonument in Valkenburg en ben inmiddels bij Peter beland, want die is daar onder Weert te vinden, waar hij tijdens de oorlog woonde. http://www.aachen-webdesign.de/verzet/verzetsmonument.php?lang=nl&filTe… Misschien vindt u ook foutjes of onvolledigheden. Dan hoor ik dt natuurlijk graag! Alvast bedankt.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 april 2022

Dag Arnold, dank voor uw reactie en de interessante vragen. 'Bakwerker' lijkt inderdaad een schrijffout te zijn voor 'bankwerker'. Voor de volledigheid heb ik nog even gekeken in de archieven van ITS Bad Arolsen en daar wordt Peter 'schlosser' (slotenmaker) genoemd, dus daar heb ik even een kleine aanvulling op gemaakt. Wellicht is dat ook interessant voor de digitalisering van het Limburgse Verzetsmonument. Mooi initiatief!

Van Peter is bij ons niet bekend of hij is omgekomen in een van de vele buitenkampen van Neuengamme. We hebben de gegevens aangehouden zoals bekend bij het Digitaal Monument Neuengamme; daar wordt de indruk gewekt dat Peter in het hoofdkamp zelf is omgekomen.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.