P.C.S. Goverde (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus Goverde

1920 - 1940

Petrus wordt geboren op 31 december 1920 in IJsselmonde en woont in Tilburg. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 6e Depotbataljon Jagers.

Als de oorlogsdreiging in de loop van 1939 en 1940 ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Petrus met zijn onderdeel gelegerd in de tweede Alexanderkazerne in Den Haag, als onderdeel van de verdediging van Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende legers uit om valschermjagers naar strategische punten verderop in Holland te brengen en Nederlandse steunpunten onder vuur te nemen. Hiermee proberen de Duitsers Nederland tot een snelle capitulatie te dwingen.

De Alexanderkazerne wordt in de vroege ochtend van die eerste oorlogsdag, 10 mei zwaar gebombardeerd. Hierbij komen 79 reservisten om het leven, onder wie Petrus. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Petrus is 19 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 19 december 2017

eenheid: 6-Dep.Bat.J.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.