P.J. Houtepen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus Houtepen

1925 - 1946

Petrus wordt geboren op 4 januari 1925 in Roosendaal. Hij verliest op jonge leeftijd zijn vader en wordt door zijn stiefvader opgevoed. In 1945 geeft hij gehoor aan de oproep om zich te melden voor de strijd tegen Japan. Petrus, 20 jaar oud, treedt als vrijwilliger in dienst bij de mariniers en vertrekt voor training naar de Verenigde Staten. Vandaaruit wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden, waar na augustus 1945 niet langer tegen Japan, maar tegen een nieuwe revolutionaire opstand moet worden gestreden. Petrus wordt met de mariniers naar de Oost gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Mariniers moeten uitwijken naar Malakka aan de Maleise kust, waar ze op 23 januari 1946 aankomen. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het verbod wordt in maart 1946 opgeheven, zodat de Nederlandse troepen op 10 maart kunnen debarkeren in de haven van Soerabaja op Java. Als automatisch geweerschutter wordt Petrus daar ingedeeld bij een infanteriepeloton van compagnie F, 2e infanteriebataljon van de Mariniersbrigade en voor patrouillediensten naar de binnenlanden ten zuiden van Soerabaja gezonden. Op 7 mei is hij een van de eersten van zijn peloton die onder zwaar vijandelijk vuur de revolutionairen verdrijft uit de kampong Doengoes.

Een maand later, op 4 juni 1946, ligt Petrus met zijn eenheid voor de rand van kampong Samoiboeloe, waar ze onder vijandelijk mitrailleurvuur liggen. Petrus werkt zich onder dekking naar voren en constateert dat hun artillerievuur niet op de vijandelijke posities, maar gevaarlijk dicht voor de eigen troepen terechtkomt. Op eigen initiatief, nog steeds door de revolutionairen beschoten, begeeft hij zich naar de artilleriewaarnemer en keert met hem terug naar zijn vorige opstelling om de vijandelijke posities aan te geven. Enkele ogenblikken later worden ze samen door eigen artillerievuur dodelijk getroffen. Petrus is 21 jaar geworden.

Hij wordt postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Ter ere van Petrus is de in 1961 te water gelaten mijnenveger Hr. Ms. Houtepen naar hem genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.